Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

 » Hacking » hacking » Netstat---

Netstat---

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1 Netstat--- taj Sub Dec 26, 2009 4:17 pm

[Netstat]
Da bi ste pokrenuli netstat morate da pokrenete Dos Prompt i da unesete komandu netstat. Netstat je alat koji vam moze dosta koristiti i koji ima dosta svrha. Ja licno koristim netstat kako bih otkrio IP adresu drugih korisnika na ICQ i AIM. Takodje, netstat mozete koristiti i za posmatranje otvorenih portova. Netstat se nalazi u windows direktorijumu i mozete ga pokrenuti ako u ms-dos prompt unesete:
c:\windows\> netstat
Active Connections
Proto Local Address Foreign Address State
TCP pavilion:25872 WARLOCK:1045 ESTABLISHED
TCP pavilion:25872 sy-as-09-112.free.net.au:3925 ESTABLISHED
TCP pavilion:31580 WARLOCK:1046 ESTABLISHED
TCP pavilion:2980 205.188.2.9:5190 ESTABLISHED
TCP pavilion:3039 24.66.10.101.on.wave.home.com:1031 ESTABLISHED
Sada dobro pogledajte prethodni primer. Videcete [Proto] u gornjem levom uglu. Ovo nam govori koji je protokol u pitanju tcp/udp. Odmah napred nalazi se [Local Address] ovo nam govori lokalnu ip adresu/hostname i otvorene portove. Zatim, [Foreign Address] - govori IP adresu/host i otvoren port konekcije u obliku IP:PORT sa ":" izmedju. I na kraju videcete [State] koji nam govori da li je konekcija uspostavljena. Ovo moze biti ESTABLISHED ukoliko je konekcija uspostavljena i LISTENING ukoliko se ceka konekcija.
[Detektovanje otvorenih portova]
Netstat mozete koristiti i da nadjete vasu IP adresu i otvorene portove na vasem racunaru. Na slican nacin, Netstat se moze koristiti i za detektovanje trojana. Evo i primera: Primetili ste nesto veoma cudno sa vasim kompjuterom? Vas cd-rom se sam od sebe otvara i zatvara. Vi shvatate da se neko petljao sa trojanom na vasem racunaru. Sada vam je cilj da otkrijete koji je trojan u pitanju i da ga uklonite. Dakle sada ce te pokrenuti vas ms-dos prompt i proveriti koji su portovi otvoreni. Postoje mnogo nacina za koriscenje netstata, stoga pogledajte help kucajuci netstat ?
Displays protocol statistics and current TCP/IP network connections.
NETSTAT [-a] [-e] [-n] [-s] [-p proto] [-r] [interval]
-a Displays all connections and listening ports.
-e Displays Ethernet statistics. This may be combined with the -s option.
-n Displays addresses and port numbers in numerical form.
-p Proto Shows connections for the protocol specified by proto; proto may be TCP or UDP. If used with the -s option to display per-protocol statistics, proto may be TCP, UDP, or IP.
-r Displays the routing table.
-s Displays per-protocol statistics. By default, statistics are shown for TCP, UDP and IP; the -p option may be used to specify a subset of the default.
interval Redisplays selected statistics, pausing interval seconds between each display.
Press CTRL+C to stop redisplaying statistics. If omitted, netstat will print the current configuration information once.
Ja licno volim da koristim komandu 'netstat -an' koja daje listu svih konekcija, portova i ip adresu umesto hosta. Npr. unesite komandu netstat -an i pregledajte listu portova. Potrazite i otvorene portove koji su uobicajni za trojane 12345 (stari NetBus Trojan) 1243 (SubSeven) itd... I samim tim koji je port otvoren znacete koji je trojan u pitanju i lakse ce te ga ukloniti. Npr. ukoliko je otvoren port 12345 zarazeni ste NetBus Trojanom, zato sto je ovaj port tipican za njega.

Pogledaj profil korisnika

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

 » Hacking » hacking » Netstat---

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu